نکته مهم: این نقد و بررسی برای گذشته بوده و شاید امروز اکثر موارد رفع شده باشند یا کلا وبسایت مورد بررسی قرار گرفته وجود نداشته باشد!

در بخش جدید و کاملا اختصاصی سایتم، پانوشت رو مورد بررسی دقیق و کارشناسی قرار داده و سعی می کنم که در قالب این نقد و بررسی، شاخص ها و نکات بارز یک استارتاپ اینترنتی رو ذکر کنم.
همچنین تلاش خواهم کرد در کنار این نقد و بررسی که میتونه به تیم پانوشت جهت بهبود استارتاپشون کمک کنه، اصل یادگیری شما رو هم در نظر داشته باشم.

معرفی

وب سایت پانوشت، با دغدغه ارایه تصویر درست از فضای کسب‌و کار حوزه اپلیکیشن های ایرانی و بین المللی، از ابتدای سال ۹۵ فعالیتش رو شروع کرده و معرفی درست و جامع دستاوردهای کارآفرینان ایرانی و فعالین حوزه موبایل و اپلیکیشن را از مهمترین دغدغه‌های خود میدونه.

افزایش تقاضا و همچنین انبوه پیشنهادات مرتبط با استفاده از اپلیکیشن‌های خاص در حوزه‌های مرتبط به کاربران سبب شده تا قدرت انتخاب برای کاربران کمی سخت‌تر از قبل باشد. به همین دلیل پانوشت با درک ذایقه مردم و حمایت از تولیدات شرکت‌ها و توسعه‌دهندگان داخلی به ترویج فرهنگ استفاده از اپلیکیشن‌های بومی، در تلاشه تا با نقد و بررسی این تولیدات به معرفی بهترین انتخاب‌ها به کاربرانش کمک قابل توجهی داشته باشه.

نام گذاری

واژه «پانوشت» که به آن زيرنوشته، پى‌نوشت، پابرگ، زيرنويس و پاورقى هم گفته مى‌شود، کلمه، عبارت، جمله يا جملاتى است که در پايين متن اصلى در صفحه نوشته مى‌شود و با موضوع مطرح شده در متن صفحه رابطه معنايى و موضوعى دارد. شاید در نگاه اول تصور کرد با این عنوان این استارتاپ خود را از متن اصلی جدا میداند، اما باید به این نام اعتبار داد، با یک دید مناسب میتوان دریافت که چون این استارتاپ بر پایه نقد و بررسی بوده و به عنوان یک پانوشت برای اپلیکیشن، به توضیحات و تشریح بیشتر آن میپردازد.

حالا نام «پانوشت» رو با «8 نکته برای نام گذاری استارتاپها» که پیش تر قرار دادم بررسی کنیم:

۱- کوتاه باشد: بله نام کوتاهی است و بخاطر سپرده می شود.

۲- املای سخت و مفهوم دوپهلو نداشته باشد: املای ساده ای دارد، اما کمی مفهوم دو پهلو دارد (که بالاتر در موردش توضیح دادم) اما زیاد بارز نیست.

۳- از نام های معنادار، مرتبط و در عین حال ساده استفاده کنید: تا حد زیادی معنادار و ساده است. ارتباط مستقیم با حوزه اپ و موبایل ندارد اما کاری که میکنند یعنی نقد و بررسی، تا حدی این ارتباط وجود دارد.

۴- خاص و غیر مشابه باشد: مشابه به عنوان یک کسب و کار جدا ندارد اما خاص بودنش رو نمیشه قبول کرد.

۵- رشد کسب و کارتان را محدود نکند: مطمئنا این نام همیشه با پی نوشت و نقد و بررسی و توضیحات گره خورده، پس زیاد روی توسعه کاربری آن نمیشود حساب کرد.

۶- آوا و آهنگ مناسبی داشته باشد. پانوشت! یکم ابتداش یعنی «پا» تو ذوق میزنه و از ریتم می افته اما بصورت کلی میشه خوب ارزیابیش کرد.

۷- پسوند دات کام آن آزاد باشد. آره! دات کامش بازه…

۸- پروفایل هم‌نامتان در شبکه های اجتماعی آزاد باشد. کانال تلگرام، حساب توئیتر و فیس بوک هم نامشون رو ثبت کردند و این خوبه. اما هشتگ #پانوشت رو تو اینستاگرام از دست دادن و از طرفی دیگه پروفایل panevesht هم برای یک فرد حقیقی ثبت شده است. پس دلیل اینکه تو سایتشون خبری از لینک ایسنتاگرامشون نیست، مشخص شد.

 

لوگو

برای لوگو احتمالا حساسیت زیادی گذاشته نشده چون در اولین نگاه اِلمانی از پانوشت یا پی نوشت، نقد و بررسی و… نمی بینید و فقط حرف انگلیسی P بعد اینکه بصورت پیش فرض بدونی اسم کسب و کار پانوشت و حرف اولشون میشه پی، تازه لوگو به نظر زیبا میرسه.

 

محتوا

نقد و بررسی های انجام شده به نسبت خوب هستند اما یک چارچوب مشترک در تمام نقد و بررسی ها دیده نمیشود، مثلا برای یک اپلیکیشن نقاط مثبت و منفی آورده شده است، اما برای یکی دیگه خبری ازش نیست، یا حتی در چند مورد در نقاط ضعفف ذکر شده است که در این برنامه نواقصی یافت نشد. به نظر شخص من هیچ طرحی نیست که ایراد یا حتی نقطه قابل بهبودی نداشته باشد. از قدیم گفتن فقط خداست که عاری از مشکله…

به صورت کلی اگر از موارد بالا بگذریم، محتوای تولید شده مناسب و تقریبا شمار زیادی از اپ ها رو شامل شده است (بیش از 1000 مورد بررسی) که خودش یک محتوای ارزشمند به حساب می یاد.

 

تجربه کاربری (UX)

برای بررسی تجربه کاربری از 19 نکته در بهبود تجربه کاربری وب سایت یو ایکس دیزاینر استفاده میکنم، به طور قطع این 19 مورد تمامی مسائل مربوط به بهبود تجربه کاربری را شامل نمی شود اما می تواند به عنوان یک مبنای خوب مورد استفاده قرار گیرد.

1- عملیات و درخواست های تکراری عجیب و غریبی در سایت وجود ندارد اما با این حال این عملیات برای کاربر نسبتا آسان قابل انجام است،

2 کاربر براحتی عملیات را بدلیل ساده بودن ماهیت وب سایت درک میکند

3- نیاز کاربران که رسیدن به نقد و بررسی اپ است با هر سطحی از تجربه و دانش میتوان گفت برطرف شده است.

4 راهنمایی و آموزش به کاربر در سایت دیده نشده است که بخواهد در روند حرکتی و فعالیت او اختلال ایجاد کند.

5 در بخش طراحی بصری توصیه می شود بیش از 3 رنگ اصلی استفاده نشود که پانوشت هم عمدتا از دو رنگ آبی و خاکستری استفاده کرده است

6- رنگ های به کاربرده شده برای افراد با ناراحتی های بینایی نسبتا قابل قبول میباشند.

7- همانطور که بالاتر ذکر شد، ترتیب اولویت ارائه محتوا و طراحی به حرکت و انجام فعالیت، به کاربر کمکی نمی کنه و تفکیک مشخص و شفافی از این حیث وجود ندارد.

8- در پانوشت مهمترین موارد در بخش ابتدایی – بالایی صفحه نمیتوان گفت قرار گرفته است.

9- عمل اصلی و ثانویه با توجه به ماهیت سایت زیاد به چشم نمی آید و البته چیزی هم آورده نشده است.

10- عناصر تعاملی در پانوشت طراحی انتزاعی ندارند و مشابه الگوی ذهنی کاربر از یک سایت نقد و بررسی هست.

11- تنها دو فرم کلی در سایت هست، یکی ثبت نام کاربر و دیگری درخواست نقد و بررسی که در هر دو فرم بعد از تکمیل هر یک از فیلدها تایید یا عدم تاییدی نشان داده نمی شود (مثلا لینک اپ استور در فرم درخواست نقد و بررسی که میتواند هر سایتی باشد حتی سایت من!)

12- مفهوم نوشتاری، طراحی بصری پیام و اعلان ها در سایت بخوبی قابل درک نیستند.

13- بخش منو (ناوبری)، مشخص و گویای ساختار محتوایی نیست و فقط به سطح اول منو بسنده شده است.

14- به نظر نمیرسد آینده نگری در سیستم دیده شده باشد.

15- توصیه می شود بیش از 2 نوع فونت در سایت استفاده نشود که در پانوشت نیز یک فونت واحد (ایران سنس الترا) استفاده شده است.

16- حداقل سایز فونتی که به کار گرفته می شود 12 پیکسل توصیه می شود اما در برخی بخش های سایت سایز فونت 10 پیکسل هم دیده می شود.

17- ابعاد و ضخامت فونت ها در بخش های محتوایی متفاوت دیده شده است.

18- المان های مرتبط، تقریبا نزدیک و در دسترس یکدیگر هستند.

19- اجزا و عناصر زمینه با فضای اصلی در حد متوسطی قابل تشخیص است بنابراین پیشنهاد می شود در انتخاب رنگ ، سایه ها و زاویه ها دقت بیشتری صورت بگیرد.

 

جریان های درآمدی

پانوشت برای نقد و بررسی اپلیکیشن‌ها، هیچ هزینه‌ای را دریافت نمیکنه و فقط کافیه یه فرم پر کنید (لینک زیر) و اطلاعات اپلیکیشتون رو برایشون بفرستید تا در صف بررسی‌ قرار بگیره.

فرم درخواست نقد و بررسی اپلیکیشن

از طرفی دیگه پانوشت یه سری امکانات استودیویی برای معرفی ویژه اپلیکیشن‌ها و بازی‌ها در قالب مصاحبه‌های صوتی (پادکست) و مصاحبه‌های تصویری (ویدیوکست) و… فراهم کرده که احتمالا جریان درآمدی پانوشت اینجا باشه و اینکه در توضیحاتش هم روی ۱۵۰ هزار نفر  مخاطبش تاکید کرده است.

همچنین از تبلیغات بنری که در برخی صفحات از جمله صفحه اول هم احتمالا کسب درآمد میکنند، که البته در این مورد مطمئن نیستم چون بخشی بعنوان تعرفه تبلیغات یا هر چیز مشابه ای ندیدم.

جمع بندی

در کل میتوان گفت پانوشت با تولید محتوای ارزشمند که در اکوسیستم ایرانی بسیار به آن نیاز داریم سعی کرده است مخاطبان رو با خودش همراه کنه و بستر مناسبی رو برای معرفی اپلیکیشن ها فراهم کنه.

و به عنوان پیشنهاد، جای خالی سیستم امتیازدهی به اپلیکیشن ها، عدم یکپارچگی در انتخاب عنوان های بررسی ها (مثلا یک جا فقط نام اپلیکیشن، یک عنوان کارکرد آن و جای دیگر شعار آن) از دیگر مواردی است که بهتر بود در پانوشت به آن بیشتر توجه شود.

 

© این نوشته کاملا اختصاصی توسط من، مانوئل اوهانجانیانس، نگارش شده است و هر گونه کپی پرداری بدون قید نام یا لینک غیر اخلاقی و غیر حرفه ای خواهد بود. بیاییم به کپی رایت محتوای هم احترام بگذاریم.