نکته مهم: این نقد و بررسی برای گذشته بوده و شاید امروز اکثر موارد رفع شده باشند یا کلا وبسایت مورد بررسی قرار گرفته وجود نداشته باشد!

در بخش نقد و بررسی سایت سعی میکنم استارتاپ ها و کسب و کارهای اینترنتی نسبتا جدید رو بررسی دقیق و تخصصی کرده و تو قالب این نقد و بررسی، شاخص ها و نکات بارز یک کسب و کار اینترنتی خوب رو ذکر کنم. این نقد و بررسی در کنار اینکه میتونه به تیم مورد نظر جهت بهبود استارتاپشون کمک کنه، اصل یادگیری شما مخاطبان رو هم پوشش بده.

تو اولین نقد و بررسی سایت پانوشت رو بررسی کردم که اتفاقا جناب محسن احمدی عزیز مدیر سایت و شرکت آتی تل صاحب امتیاز سایت استقبال گرمی از من کردن و کاملا با روی باز نقدها و بررسی هام رو گوش کردن. همچنین دعوتم کردن که بیشتر باهاشون گپ بزنم که خوب این کاملا از اخلاق و رفتار حرفه‌یشون ناشی میشه…

بخوانید: نقد و بررسی: پانوشت، هر اپلیکیشن یک پانوشت دارد!

تو نقد و بررسی دومم رفتم سراغ بروبچ خوب رایچت، جالب اینکه تونستم با یکی از اعضای تیم بنیانگذارشون، قادر صادقی عزیز از طریق تلگرام ارتباط بگیرم و بیشتر در مورد استارتاپشون بدونم. در ادامه میتونید بررسی تخصصی من رو از اپلیکیشن گفتگوی آنلاین رایچت بخونید. منتظر بازخوردهاتون هستم.

 

معرفی

اپلیکیشن گفتگوی آنلاین رایچت، برای معرفی خودش این توضیحات رو نوشته:

سریعترین روش برای پشتیبانی، کارآمدترین سیستم برای فروش!
هدف رایچت کمک به رشد کسب و کارها با ایجاد یک رابطه خوب بوسیله مکالمه مستقیم و بدون واسطه مشتریان با شرکت شماست. مشتریان راضی تر و فروش بیشتر شرکت شما از اولویت های ماست. رایچت در بستر یک پلتفرم و کاملا واکنشگرا طراحی شده که میتونید از طریق کامپیوتر شخصی، موبایل و یا با تبلت خودتون در هر کجا که خواستید ازش استفاده کنید . هنوز اول راهیم…

همچنین ویژگی های خودشون رو هم اینجوری لیست کردن:

  • گفتگوی آنلاین لحظه ای: میتونید متنی رو که کاربر براتون مینویسه قبل از ارسال کاربر مشاهده کنید .یک اپراتور میتونه با چندین کاربر بصورت هم زمان گفتگو کنه .
  • شخصی سازی ابزارک: نسبت به سازمانتون میتونید ابزارک گفتگو رو طراحی کنید. رنگ سازمانی خودتون رو اعمال کنید و کلی امکانات دیگه .
  • اطلاعات کاربران: با مشاهده اطلاعاتی اعم از ایمیل و اطلاعات شبکه های اجتماعی و تصویر پروفایل کاربر راحت تر میتونید با کاربران ارتباط برقرار کنید .
  • پاسخ های آماده: ممکنه در طول روز و ماه یک جمله رو برای هزاران کاربر تکرار کنید . میتونید این جملات رو از قبل در رایچت وارد کنید و نیازی به تایپ دوباره نباشه .
  • انتقال مکالمات: با قابلیت انتقال مکالمات مابین اپراتور ها در حین مکالمه میتونید کاربر رو به مناسبترین اپراتور وصل کنید و بهترین سرویس رو به کاربرهاتون ارائه بدید .
  • یک اپلیکیشن برای کنترل همه اپ ها: رایچت این امکان رو به کاربران میده که بوسیله اپلیکیشن های محبوب دیگه با شما گفتگو کنند . تمامی پیام ها از طریق اپلیکشن رایچت مدیریت میشه.

 

مدل کسب و کار

این اولین بخش جدید تو نقد و بررسی‌م هست که از نظر مدل کسب و کار، رایچت رو بررسی میکنم… با توجه به اینکه رایچتی ها در معرفی خودشون ذکر کردن که اول راه هستن، پس زیاد بهشون سخت نمیگیرم 🙂

تو شعارشون سریعترین روش برای پشتیبانی ذکر شده، که فکر میکنم اگه همواره فردی آنلاین باشه و پاسخگو برای پشتیبانی، این رو میشه قبول کرد. البته این داستان آنلاین بودن فرد پشتیبان به رایچت زیاد برنمیگرده چون اون کسب و کار یا سایتی که از رایچت استفاده میکنه این مورد رو برعهده داره.

بخش دومش که کارآمدترین سیستم برای فروش ذکر شده، به نظرم یکم که نه خیلی زیاد رویاییه، چون شک دارم که کارآمدترین سیستم برای فروش، فروش آنلاین اونهم از طریق گفتگوی آنلاین باشه، البته اگر آمار یا مستنداتی برای اثبات این ادعاشون موجوده، بهتره که یا تو همون صفحه درباره ما یا جایی تو سایت مثلا با این عنوان که چرا رایچت کارآمدترین سیستم برای فروش شماست رو ذکر کنن چون واقعا متفاعد کردن افراد برای این موضوع یکم سخت به نظر میرسه.

مدل کسب و کارشون فریمیوم هست، ابتدا یه بسته 14 روزه رایگان برای استفاده از کلیه امکاناشون به کاربر میده و بعد از اون، کاربر میتونه یا با محدودیت زیاد همون رایگانش رو ادامه بده یا اینکه نسخه های کامل تر اپلیکیشن رو دریافت کنه.

بخوانید: هشت مدل کسب و کار و داستان یک گاو!

ارزش های پیشنهادی ذکر شده همچون ایجاد یک رابطه خوب، بدون واسطه و… هم تا حدی قابل قبوله چون تجارتشون B2B هست و با کسب و کارها و استارتاپ ها یا حتی افرادی حقیقی سروکار داره که بالاخره طرف حسابشون مشتری هست با این حال کافی به نظر نمیرسه. مثلا ارزش های پیشنهادی یکتاشون میتونه یکم از ویژگی هاشون قرض گرفته شه، کلید واژه های چون شخصی سازی، یک اپلیکیشن برای همه اپ ها و…

جریان های درآمدیشون رو هم فروش پکیج های ماهیانه اشتراتک پلتفرم و فروش شارژ مکالمات بیان کردن. با توجه به اینکه مشتریان بالقوه زیادی هستن که اتفاقا نیاز به گفتگو و پشتیبانی آنلاین دارن به نظر میتونه درآمد بالقوه خوب داشته باشه، اما برای من پایداری این جریان های درآمدی و قدرت رقابتشون با نمونه های خارجی (یا حتی داخلی) سئواله، و اینکه تکنولوژی‌ای نیست که نشه کپی کرد و توسعه ش داد. پس در این مورد باید خیلی دقت کنن که تو ادامه راه به مشکل بر نخورن.

 

نام گذاری

واژه «رایچت» از دو بخش اصلی تشکیل شده، رای در فرهنگ لغت معین، اندیشه، فکر، تدبیر، عقیده، اعتقاد، شور، مشورت، قصد و عزم معنی شده. چت هم یک کلمه انگلیسی که معنای مشخص و عمومی داره، گفتگو و مکالمه. ترکیب این دو تا باهم با حضور چت تقریبا منظور کسب و کار که ارائه اپلیکیشن گفتگوی آنلاین هست رو تا حدی ارائه میده و از این جهت خوبه.

با این حال نام «رایچت» رو با «8 نکته برای نام گذاری استارتاپها» بررسی کنیم:

  • ۱- کوتاه باشد: بله نام کوتاهیه و بخاطر سپرده می شه.
  • ۲- املای سخت و مفهوم دوپهلو نداشته باشد: املای ساده ای داره و مفهوم دوپهلویی هم نداره.
  • ۳- از نام های معنادار، مرتبط و در عین حال ساده استفاده کنید: تا حد زیادی معنادار و ساده‌ست. ارتباط مستقیم با کارکردشون یعنی گفتگوی آنلاین داره.
  • ۴- خاص و غیر مشابه باشد: رایچت مشابه نداره اما آدمو به یاد رایتل و رایورز و… اینا میندازه، پس نمیشه گفت خاصه.
  • ۵- رشد کسب و کارتان را محدود نکند: مطمئنا این نام همیشه با چت و گفتگوی آنلاین گره خورده، پس زیاد روی توسعه کاربری آن نمیشه حساب کرد.
  • ۶- آوا و آهنگ مناسبی داشته باشد. رایچت! به نظرم که آوا و آهنگش خوبه
  • ۷- پسوند دات کام آن آزاد باشد. نه! دات کامش باز نیست، پس میتونه یه تهدید باشه که یه عزیزی بره و دامین رو خریداری کنه و… اما دامین دات آی ارش رو خریدن و ریدایرکته رو دامین اصلی یعنی raychat.io، حالا چرای پسوند io، باید از خودشون پرسید (چون تا اونجایی که میدونم این پسوند برای قلمرو اقیانوس هندِ!). این تب دامینای سفارشی و عجیب و غریب خیلی همه گیر شده متاسفانه یا خوشبختانه!
  • ۸- پروفایل هم‌نامتان در شبکه های اجتماعی آزاد باشد. یه نکته عجیب اینکه که اصلا خبری از آیکون شبکه های اجتماعیشون تو سایت نیست! (البته تا زمان نگارش این نوشته) با کمی کاراگاه بازی یه سری اطلاعات در آوردم، اما جمع بندی اینه که تو شبکه های اجتماعی محبوب اصلا فعلا نیستن.
  • کانال تلگرام: فقط گرفتنش، ولی فعالیت خاصی توش ندیدم تا زمان نگارش این نوشته
  • ایسنتاگرام: پروفایل raychat رو نمیدونم گرفتن یا نه، ولی خبری از محتوا توش نیست. هشتگ های کسب و کارشون مثل #رایچت کلا موجودیت نداره! هشتگ #raychat هم بجز یک مورد چیزی نیست! تو #چت_آنلاین هم که خبری از رایچت نیست.
  • لینکدین: این شبکه اجتماعی به دلیل ماهیت B2B بودنشون به شدت توصیه میشه ولی انگار خبری ازشون تو لینکدین نیست!
  • فسیبوک: پروفایلی تو فیسبوک ندیدم ازشون، هشتگ #رایچت هم که هیچی
  • توئیتر: مثل تلگرام اینجا هم پروفایل هم نامشون البته raychat_io رو گرفتن، ولی خوب فعالیت زیادی توش دیده نمیشه.

 

لوگو

آیکون خندان و رنگ بنفش لوگو تو نگاه اول آدمو یاد یاهو مسنجر خدا بیامرز میندازه، حالا یا طراح عمدا یا سهوا خواسته مخاطب رو یاد مسنجر از رده خارج شده یاهو بندازه که به نظرم هم میتونه خوب باشه و هم بد.

یاهو مسنجر

تایپ فارسی برای لوگو ندیدم اما تایپ انگلیسیش چیز عجیب و غریبی نیست و ساده س، بصورت کلی لوگو رو من متوسط ارزیابی میکنم.

اما بیایم لوگو رو با ۵ ویژگی زیر بررسی کنیم:

  • ۱. ساده باشه: از لحاظ سادگی و پیچیده نبودن میشه گفت لوگوی خوبیه
  • ۲. به یادآوریش آسون باشه (به یاد ماندنی باشه): شاید چون شبیه به آیکون خندون یاهوئه، پس فکر کنم به یاد موندنی باشه، ولی یکم سخته قبول کنیم که این لوگو به یادموندنی باشه.
  • ۳. محدود به یه دوره زمانی خاص نباشه: آیا این لوگو تا ۱۰ سال دیگه نیاز به تغییر نداره؟ در این مورد شاید بشه گفت تا حدی میشه با همین لوگو تا یه مدتی سر کرد.
  • ۴. تطبیق پذیر باشه: تطبیق پذیری یعنی اینکه بشه تو اندازه های مختلف، رنگ ها و بکگراندهای مختلف ازش استفاده کرد، به نظر که از این لحاظ بد نیست و قابل قبوله.
  • ۵. متناسب و اختصاصی باشه: بالن خندون بنفش به خودیه خود پیام آوره چت و گفتگو هست و میشه گفت متناسب با کسب و کار و جامعه هدفشونه اما اختصاصی بودنش با توضیحاتی که بالاتر دادم (بدلیل شباهتش با یاهو مسنجر) شاید تحت تاثیر قرار بگیره.

 

محتوا

واقعیت اینه که رایچت به کلی محتوا رو کنار گذاشته، یا شاید هنوز به صورت جدی شروعش نکرده، چون من نه اثری از محتوای موثر تو شبکه های اجتماعیشون دیدم نه تو سایتشون، وبلاگی هم ندیدم که دلمون بهش خوش باشه. تو رایچت به نظر میرسه به این نتیجه رسیدن که چون همه میدونن چت آنلاین و پشتیبانی و فروش آنلاین چیه، پس ما اگه یه پلتفرم ارائه بدیم کافیه. شاید در نگاه اول درست باشه اما یه نکته بسیار مهم از قلم افتاده، اون هم تاثیر محتوا بر جذب مخاطب، برندینگ و افزایش فروش.

البته ردپایی از سعی تیم رایچت برای تولید محتوا دیده میشه، مثلا تو اینفوگرافیک زیر پشتیبانی آنلاین رو برتری دادن نسبت به تماس تلفنی و ایمیلی، پیشنهاد میشه همین کار رو بیشتر و بهتر در قالب محتوای مختلف در وبلاگ خودشون (که باید حتما ایجاد کنن) و شبکه های اجتماعیشون (که باید فعال ترش کنن) منتشر کنن.

 

تجربه کاربری (UX)

تو این بخش ابتدا سعی میکنم تجربه خودم رو بعنوان یه کاربر بیان کنم، در ابتدای کار چون میدونستم یه اپلیکیشن چت آنلاین که اتفاقا فارسی هم هست رو ارائه میدن و 14 روز هم رایگان بهم بعنوان تست میذارن ازش استفاده کنم، بلافاصله ابتدای صفجه بعد از دیدن باکس تقاضا برای اقدام  (Call to Action) شامل نصب آسان، 14 روز رایگان و استفاده از تمامی امکانات، ایمیلمو وارد کردم و وارد پروسه ثبت نامشون شدم.

رایچت 2

مدت زمان ثبت نام و چند مرحله ای بودن اون تجربه کاربری خوبی رو برام داشت، بعد از وارد کردن ایمیل، وارد صفحه جدیدی شدم که ازم نام و نام خانوادگی، شماره موبایل و رمز عبور خواستن، تو مرحله بعد اطلاعات سایتم و بعدش تمام. البته مثلا تو این بین قوانین و مقررات رایچت که تو مرحله ورود اطلاعات سایتم بود بجای اینکه تو صفحه جدایی باز بشه، بهتر بود بصورت پاپ آپ برام باز میشد.

بعد از صفحه لاگین، وارد پنل مدیریتیم شدم، اینجا تو وسط صفحه و اولین چیزی که برام به نمایش درمیاد همیشه، چوب خطمه که 14 روز بیشتر نموده و باید ارتقاء بدم پکیجمو، که این به نظرم یکم تو ذوق میزنه.

رایچت

 

اما مشکل اصلی من پیدا کردن این بود چطور باید کد اختصاصی گفتگوی آنلاین سایتمو پیدا کنم؟! قاعدتا تو تنظیمات سایتی که اضافه کردم میبایست باشه اما نبود، اصلا آیکون تنظیمات (بالا سمت چپ) تو پنلم غیر فعال بود!

با کمک قادر عزیز (از بنیانگذاران رایچت) بالاخره کاشف به عمل اومد که یکبار باید به صفحه اصلی میرفتم و دوباره رو اسمم کلیک میکردم که تازه منوی تنظیمات برای فعال بشه و برم بخش نصب و راه اندازی برای دریافت ویجت وردپرس. اگه راستشو بخواین، الانم که حدود 9 روزگذشته نتونستم پیداش کنم، برای این کار رفتم هیستوری چت تلگرامم با قادر رو نگاه کردم تا یادم بیاد داستان از چه قراره 🙂

یه نکته نامناسب دیگه از تجربه کاربری خودم، ایمیل های بعد ثبت نامه که جدیدا هر روز ایمیل برام میاد که فلان روز مونده تا پنلت تموم شه، با زبون خوش پاشو بیا تمدید کن، طوری که دیگه پای ثابت ایمیلهای روزانم شده رایچت 😉

البته سفارشی سازی کردن آیکون رایچت اون پایین سمت راست و امکاناتی از این دست بهم حس خوبی رو داد، حتی ریدایرکت کردن پیام هام به تلگرام شخصیم هم خوب بود. بابت این موارد باید به بروبچ رایچت اعتبار داد.

خوب از تجربه شخصیم اگه بگذریم، 4 عنصر اصلی در طراحی تجربه کاربری رو تو رایچت بررسی می کنیم:

بخوانید: تجربه کاربری و طراحی تجربه کاربری: از صفر تا یِکَم بیشتر!

 4 عنصر اصلی در طراحی تجربه کاربری

ارزش آفرینی: کاربر به چه چیزی نیاز دارد؟ آیا به طور کامل به نیاز پاسخ داده شده و ارزشی خلق شده است؟

کاربر تو رایچت دنبال بهره مندی از یه اپلیکیشن خوب برای سایتشه که بتونه باهاش گفتگو، پشتیبانی یا فروش آنلاینشو رو انجام بده و مواردی از این دست. رایچت هم این نیازها رو با امکاناتی که میده مثل سفارشی کردن کد اختصاصی، افزونه های متداول، وصل شدن به تلگرام و… در اختیار کاربر قرار میده. میشه گفت ارزشی که علاوه بر امکاناتی که از یه گفتگوی آنلاین انتظار میره به کاربر داده میشه تو رایچت، همین وصل شدنش به تلگرام و… یا به قولی یکپارچگی و همیشه آنلاین بودنه.

کاربردپذیری: کاربر درخواستش را چطور انجام می دهد؟ آیا کاربر موفق به انجام درخواست و دریافت پاسخ مناسب شده است؟

کاربر با استفاده از امکاناتی که براش قرار داده شده میتونه کارش که پشتیبانی آنلاین هست رو انجام بده و پشتیبانی آنلاینشونم آدم رو دلگرم میکنه که همیشه یکی هست که جوابگو باشه، البته درسته اون صدای بینگه آیکون چت هر از چند گاهی میره رو مخ، اما به صورت کلی قابل قبوله. همین سینک شدنه با تلگرام و… کلی مزیت محسوب میشه به نظرم.

مطلوبیت و سودمندی: میل و شوق کاربر در چه چیزی است؟ آیا استفاده از محصول و خدمت لذت بخش و جذاب است؟

کاربر بیشتر دنباله راحتی استفاده، امکان سفارشی سازی و نصب سریعه، همچنین دوست داره محصول فارسی که میخره واقعا فارسی باشه و کلیه اصول گرافیکی هم توش رعایت شده باشه، پنل مدیریتیِ خوبی رو در اختیارش قرار داده بشه و آمارهای تحلیل مناسبی هم بهش بده.

برای خود من پنل مدیریتی خیلی جذاب و لذت بخش نبود، چون اول کاری خیلی منو درگیر کرد، اما استفاده از خود اپلیکیشن برای سایتم لذت بخش بود، چون هم گرافیک خوبی داره و هم میشه سفارشی کرد و در کنارش کلی ابزارک میده تو پنلش که میشه یه سری آمار خوب از توش در آورد.

وفق پذیری و سازگاری: کاربر در کجا به دنبال پاسخ می گردد؟ آیا کاربر دسترسی لازم برای دریافت نیاز خود را دارد؟

کاربر معمولا تو این جور مواقع دنبال نحوه استفاده از این سیستم تو سایتش، راهنمای سفاری سازی و ایجاد تغییر توش و استفاده موثر از داشبورد مدیریتیشه، که تو رایچت با توجه به اینکه توضیحات و راهنما رو واگذار کردن به پشتیبانای آنلاینشون و ترجیح دادن راهنمای متنی و تعاملی رو تو پنلش قرار ندن این جور آموزش شاید برای بعضیا کافی نباشه. به هر حال باید قبول کرد منی که دنبال پاسخی هستم میتونم آنلاین چت کنم و جوابم رو از کارشناساشون بگیرم.

 

جمع بندی و پیشنهاد من

اینم یه بخش جدیدِ دیگه تو نقد و بررسی‌م که علاوه بر جمع بندی، پیشنهاد بهبودم رو به مورد نقد و بررسی شونده ارائه میدم، برای رایچت هم یه سری پیشنهاد دارم:

  • – وارد کردن بازیگر جدید به ارتباط دو سویه رایچت (ارائه دهنده) و کسب و کار (دریافت کننده اپ)، مثلا وصل کردن کارشناسان پشتیبان هم حوزه به کسب و کارها و…
  • – ورود جدی به محتوا، ایجاد وبلاگ و فعالیت بیشتر تو شبکه های اجتماعی. نشون دادن آمارهایی که نشون میده کسب و کارها دارن میرن به سمت گفتگوی آنلاین، تو یه گفتگو یا پشتیبانی آنلاین چه اصولی باید رعایت شه و محتوایی از این جنس.
  • – یکپارچه سازی و ایجاد یک مسیر مشخص کاربری، استفاده از راهنمای تعاملی و حتی متنی برای درک بهتر داشبورد و موارد اینچنینی.

 

در پایان خوشحال میشم نظراتتون رو با من و مخاطبای دیگه به اشتراک بذارید. همین پایین یه جایی هست برای نظر دادن 🙂

 

© این نوشته کاملا اختصاصی توسط من، مانوئل اوهانجانیانس، نگارش شده است و طبیعتا زمان زیادی هم برای آن صرف شده و هر گونه کپی پرداری بدون قید نام یا لینک غیر اخلاقی و غیر حرفه ای خواهد بود. بیاییم به کپی رایت محتوای هم احترام بگذاریم.