بعد از گپ و گفت اولم با کاوه یزدی فرد عزیز (بخوانید: گپ و گفت من با کاوه یزدی فرد، مدیر ارشد عملیات شتابدهنده آواتک) که اتفاقا مورد توجه هم قرار گرفت، رفتم سراغ امیر مهرانی عزیز، از دوستان خوبم که افتخار همکاری باهاش رو برای اولین بار تو ایسمینار و وبینار شناخت توانایی ها و مدیریت آن در سازمان داشتم. امیر با اینکه خیلی سرش شلوغ بود قبول کرد که باهاش یه گپ و گفت مفصل داشته باشم. این دیدار خودمونی تو کافه شمرون با فضای زیبا و دل انگیز طبیعی‌ش، اتفاق افتاد.

گپ و گفتم با امیر مهرانی عزیز رو دو بخش کردم که از خوندنش خسته نشید، تو بخش اول بیشتر در مورد مفهوم منتورشیپ و کوچینگ و تفاوتهاشون پرسیدم و با هم تبادل نظر کردیم که در ادامه میتونید این گپ و گفت رو بخونید، امیدوارم از خوندنش لذت ببرید، منتظر بازخوردهاتون هستم.

امیر جان سلام، خودت رو معرفی کن و بگو چه کارا کردی؟

سلام مانوئل عزیز، من امیر مهرانی هستم، متولد چهارم اردیبهشت 1359. کار من در یک کلام کوچینگه و معمولا با افراد و به خصوص مدیرها کار میکنم که بتونن مدیر و فرد قوی تری باشن. یعنی ما یه موضوعی رو توی کارمون شناسایی می کنیم و بعد من در کنارشون و گاهی پشت سرشون وایمیستم و کمک میکنم که عملکردشون بهتر بشه، که (اون چیز) میتونه قدرت لیدرشیپ (رهبری) اون مدیر باشه، راجع به مدیریت کاراییشون باشه یعنی افزایش کاراییشون، می تونه راجع به این باشه که اصولا خودشون رو بهتر بشناسند و قابلیت هاشون رو بهتر بروز بدهند. و خوب کوچینگ رو هم درس میدم و اصولا ایونت، سمینارها و دوره های مربوط به خودشناسی، رشد فردی، تحول فردی باشه یه جورایی هستم.

پی نوشت مانوئل: امیر مهرانی و کارشو میتونید تو سایت thecoach.ir بیشتر بشناسین.

کوچینگ و منتور شیپ چه فرقایی با هم دارن؟

این از اون بحث هاست که همیشه بین علما اختلافه، ما کوچینگ (Coaching) رو یه رابطه رسمی مدت دار تعریف می کنیم یعنی از یک زمانی شروع میشه و در یک زمانی تمام میشه بعنی موضوع کوچینگ هم مشخصه و کوچینگ از این جنسه که کمک کنی فرد در یک چیزی تقویت بشه مثل مثالی که قبلا زدم.
کوچها اصولا می تونند جِنِرالیست باشند یعنی می تونند تخصصی توی موضوع کوچی نداشته باشند چون کوچی یه روش و متودیه که می تونی توی موضوع های مختلف سوارش بشی
ولی منتورینگ (Mentoring) یه داستان دیگه داره، منتورینگ بیشتر واسه اون آدمیه که توی یه حوزه کاری یا توی یه اسکِیل (حوزه) خبره است و در واقع خرد خودش رو منتقل میکنه به یک کسی که جوون تره، منتوری میتونه ته نداشته باشه، میتونه همینجوری ادامه داشته باشه، بیشتر شبیه یه پیر خردمندبه که راه رو رفته و میتونه به جوونتره بگه که چجوری حرکت کنی که موفق بشی، از این جنسه.

معمولا به یه بیزینس کوچ میدی یا به فرد؟

ببین تو کوچینگ هدف فرده منتها اثرش قاعدتا توی بیزینسه البته ما سبک های مختلف کوچینگ رو داریم مثلا لایف کوچینگ داریم که خیلی شخصیه مثلا یکی ممکنه بیاد بگه که من می خوام یه تغییری توی زندگیم ایجاد کنم، یه سبک دیگش، اگزکیوتینگ کوچینگه (Executing Coaching)  که کوچینگ مدیران اجرایه که تو با مدیره کار میکنی که مدیر بهتری بشه، یکی دیگش بیزینس کوچینگه که تو فاکتورهاتو میزاری روی عملکردهای سازمانی یعنی فاکتورهای مالی رو می سنجی، فاکتورهای سودآوری و…

بنابرین میتونه تو حوزه های مختلف تعریف بشه من معمولا گرایشم میره به سمت اگزکیوتینگ و بیزینس کوچینگ و معمولا با اگزکیوتینک کوچینگ شروع میکنی و توش بالاخره میرسی به فاکتورهای سازمانی، یعنی مدیر زمانی عملکردش بهتره که فاکتورهای سازمانیش بهبود پیدا بکنه.

گفتی که کوچینگ میشه اون چیزی که میتونه جنرال باشه، چند تا تخصص رو داشته باشه و  همزمان کمک کنه به اون فرد، بعضی از منتورها این تخصص ها رو دارند و میتونن یک فرد رو تو چند بعد کمک کنن. الان این رو چه طور باید تشخیص داد کوچه یا منتور؟

ببین در واقع این یکی از بحث هایی که در دنیا هست، کوچینگ در دنیا اصولا یک شغله ولی منتورینگ یه شغل نیست، متورینگ نقشیه که آدم ها در کارشون میگیرن، اغلب کسایی که منتور هستن خودشون یه بیزینسی دارن، به کاری دارن میکنن، یه نقش منتورینگ هم میگیرن، حالا من خیلی به تفکیک این دو تا اعتقادی ندارم چون در عمل خیلی به هم تنیده میشه یعنی تو دیگه مرزی نمیتونی بذاری، منتها اگه کوچینگ رو بخوام ملموس تر مثال بزنم، اگر قرار باشه من با یکی کار کنم اول یه قرارداد کوچینگ می بندم باهاش که توی اون قرارداد موضوعی که باید روش کار کنیم و شیوه کارمون شفاف شده و تعهداتمون به هم، همه چی شفاف هستش ولی توی منتورینگ همچین چیزی رو ما نداریم

منتورینگ مثلا آن دی مَنده (براساس تقاضا- On Demand)، یعنی هر وقت اون منتی نیاز داشته باشه  می تونه به منتورش بگه که مثلا یه جلسه داشته باشند ولی کوچینگ روی یه روال مشخصه و روی یه اصول مشخصی هستش، مثلا ما قرار میذاریم که حتما هفته ای یک جلسه داشته باشیم، هر هفته این کار رو میکنیم و یه سری طرح تعریف میشه و فرد باید بره اون ها رو انجام بده تا هفته بعد بیاره و چارچوبش خیلی مشخص تره نسبت به منتورینگ

امیر مهرانی

فردی رو در نظر بگیر که میاد کنار یه استارتاپ قرار میگیره، سهامی ازشون میگیره یا هر دریافتی دیگه ای و در ازاش بهشون کمک میکنه کاری رو که قرار بود یک ساله انجام بدن رو مثلا ۳ ماه انجام بدن، حالا اون فرد منتوره یا کوچ؟

والا خیلی سخته که بخوای اینجوری بگیم، من همون اولش هم گفتم خیلی نمیشه مرزی رو بینشون بذاریم در واقع اسمش هر چیزی میتونه باشه و اون الگوی کاره حالا توی ادبیات استارتاپی با منتورینگ بیشتر شناخت دارند ولی در بیزینس کوچ میشه ولی خوب خیلی روی این مرزبندیه خودم حساس نیستم.

یعنی اگه یه روز بهت بگیم منتور مشکلی نداری؟

نه اگه توی اون حوزه تخصص داشته باشم، مثلا یه تعدادی رو آموزش میدم توی حوزه کوچینگ که خودشون بتونند کوچ باشند، توی اون پروسه آموزشی در واقع من منتور اون ها هستم چون دارم تجربم رو بهشون منتقل می کنم پس من منتور اونها محسوب میشم.

ولی من توی مثالی که گفتم ، منتوری که توی چند بعد کمک میکنه، تو توی تفاوتی که اعتقاد داری بین منتور و کوچینگ وجود داره گفتی منتور توی یه تخصصه و کوچینگ توی چند تا تخصص!

نه نه، ببین حالا این یه تعریف کلاسیکه، منتور میگه که من توی این بیزینس خبره ام یعنی مثلا اینکه بازار رو میشناسه، مشتری رو میشناسه، خود کسب و کار رو میشناسه.کوچ میگه من کاری ندارم که تو دغدغه ات چیه تو می خوای کسب و کارت رو ببری بالا یا خودت تغییر کنی، خیلی به اون موضوع من کاری ندارم، من یه فرایندی درست میکنم که تو اون هدفت رو به نتیجه برسونی، من تو رو توی فرایندی پیش میبرم که تو به اون نتیجه برسی.

توی این فرایند ممکنه لازم باشه بری پیش یه آدمی که خبره بیزینسه، یعنی مثلا من وقتی با طرف کار میکنم میگم خیلی خوب، حالا به اینجا رسیدیم و شما برو یه نفری رو پیدا کن یا من یه نفری رو میشناسم که بازار رو میشناسه مثل تو که کار میکنی، الان باید یه دو جلسه با اون صحبت کن، این فرایند کوچینگه که منتورینگ هم داره توی فرایند کوچینگ اتفاق می افته.

 

بخش دوم مصاحبه:

بخوانید: گپ و گفت من با امیر مهرانی، بخش دوم: کوچینگ در اکوسیستم کارآفرینی

 

نکته: کلیه مطالب ذکر شده عینا نقل و قول از شخص مصاحبه شونده بوده و شاید در برخی موارد صحیح نباشد.

 

© این گپ و گفت کاملا اختصاصی توسط من، مانوئل اوهانجانیانس، نگارش شده است و هر گونه کپی پرداری بدون قید نام یا لینک غیر اخلاقی و غیر حرفه ای خواهد بود. بیاییم به کپی رایت محتوای هم احترام بگذاریم.

پیاده سازی مصاحبه: آدرینه خدابخشیان